Virtuele Overheidsbrede Cyberoefening

afbeelding

Weet u het nog? De ransomware aanval op de Universiteit Maastricht, ziekenhuizen die hun dataverkeer stilleggen vanwege cyberaanvallen, het lek in de beveiliging van Citrix, hacks bij gemeenten?

Begin 2020 hadden deze en andere cyberincidenten grote impact op ons allen en op onze maatschappij. Dergelijke incidenten kunnen we helaas nooit helemaal voorkomen. Wat we wél kunnen doen is weerbaarder worden, weten wat we moeten doen wanneer een cyberincident onze organisaties treft. Goed voorbereid zijn en klaar staan, dat vind ik belangrijk. Daarom organiseert het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 26 oktober een virtuele Overheidsbrede Cyberoefening, in navolging op de cyberoefening van vorig jaar.

In diezelfde maand organiseren o.a. gemeenten, provincies en waterschappen diverse webinars onder de naam ‘Overheidsbrede Cyberwebinars’. Tijdens deze online sessies delen bestuurders en professionals uit verschillende overheidslagen hun lessons learned. Wat hebben zij het afgelopen jaar gedaan aan cyberveiligheid? Wat zijn hun best practices als het gaat om oefenen met cyberincidenten? Welke invloed heeft het coronavirus en het thuiswerken op de organisatieveiligheid? Deze interactieve webinars dagen u uit om actief aan de slag te gaan in uw eigen organisatie. Zodat u en ik nog beter voorbereid zijn en we nog weerbaarder worden tegen cyberincidenten.

Bent u al benieuwd naar het programma in oktober? Momenteel werken we daar nog hard aan, maar houd de website www.weerbaredigitaleoverheid.nl in de gaten. U ontvangt begin juli de officiële uitnodiging van mij.

En, kent u collega's binnen de overheid die ook geïnteresseerd zijn in deze webinars en/of de virtuele cyberoefening? Stuur hen dan gerust dit bericht door.

Laten we er in oktober met elkaar weer een mooie en inspirerende ontmoeting van maken. Eén die ons samen een stap dichterbij een cyberveilige overheid brengt.